BJC Jaunība

Daugavpils pilsētas
Bērnu un jauniešu centrs "Jaunība"

BJC Jaunība

Klubi

GAIŠĀKO GADA SVĒTKU NOSKAŅA BRĪVĀ LAIKA KLUBĀ “GRĪVA” [2021-12-31 10:28:09]

Ziemassvētki un Jaunā gada sagaidīšana ir īpašu noskaņu laiks - burvīgs, netverams, mīļš un saviļņojošs… Šajos svētkos lielākā dāvana ir patiesa draudzība, kopā pavadīts laiks un rūpes, ko saņemam un saviem mīļajiem varam dāvāt paši. Lai katrā sirdī radītu gaišāko gada svētku noskaņu, svarīgi ir sapost gan sevi un savu māju, gan arī parūpēties par sirsnīgiem, pašu gatavotiem pārsteigumiem draugiem un ģimenei.

Kopš seniem laikiem dainas runā, ka svētki jāsagaida tīrā, sakārtotā vidē. Decembrī nodarbībās brīvā laika kluba “Grīva” audzēkņi apguva prasmi no papīra izgriezt neparastas sniegpārsliņas, ar kurām tika izrotāti kluba telpa un logi.

Gaidot svētkus, audzēkņi ar prieku un aizrautību pašu rokām izgatavoja dāvanas saviem draugiem un tuvajiem cilvēkiem: apsveikuma atklātnītes, dāvanu zeķes, eņģelīšus un citas mīļlietiņas un suvenīrus.

Pirms Ziemassvētkiem, pasākuma “Ziemassvētki ir šeit” ietvaros, audzēkņiem tika novadīta tikumiskās audzināšanas stunda, kuras laikā viņi klausījās Margaritas Stārastes literāro audio pasaku "Baltā trusīša ziemassvētki" un pārrunās noskaidroja pasakas teksta pamatdomu par konkrētām dzīves un personības vērtībām.

Aktualizējot puzuru darināšanas prasmi kā unikālā nemateriālās kultūras mantojuma nodošanu nākamajām paaudzēm, audzēkņiem tika novadīta radošā darbnīca “Puzuru veidošana”. Puzuri ir dažādi vērumi un brīnumainas figūras no niedrēm, rudzu vai kviešu salmiem un mēdz sastāvēt no simtiem līdz pat tūkstošiem salmiņu. Bet viena no to tradicionālākajām formām ir oktaedrs – 12 kopā savērti salmiņi. Tie ir vieni no senākajiem Ziemas saulgriežu rotājumiem Latvijā, kuri latviešu sētas greznojuši jau krietnu laiku pirms Ziemassvētku rotājuma – eglītes ienākšanas mūsu tradīcijās. Puzuri kā telpas rotājumi bija mājas kopējais lepnums, centības un izdomas pierādījums, un Ziemassvētku laikā puzurs simbolizēja prieku par drīzo gaismas un saules atgriešanos.

Tradicionālos puzurus gatavo no niedru, rudzu, auzu, miežu salmiem. Tomēr, veicinot audzēkņu ekoloģiski atbildīgas attieksmes attīstību, viņiem tika piedāvāta iespēja darināt puzurus no plastmasas un kartona kokteiļu salmiņiem. Bērniem puzuru veidošana labvēlīgi attīsta motoriku, uzmanību, matemātiku un vēl tādas rakstura iezīmes kā pacietība, precizitāte, iztēle. Bija īpaši patīkami redzēt bērnu laimīgās sejas, kad no viņu mazajiem puzuriem tika izveidots lielpuzurs!

Paldies visiem audzēkņiem par piedalīšanos nodarbībās un mērķtiecību apgūt jaunas zināšanas un prasmes, par kopā pavadīto laiku ar pozitīvajām emocijām!

Lai laimīgs un jaukiem piedzīvojumiem bagāts Jaunais 2022. gads!

Pavadiet svētkus ar saviem tuvākajiem, jo viņi ir Jūsu lielākā dāvana un bagātība!

Sagatavoja interešu izglītības skolotājas Nataļja Ruhmane un Larisa Bēniņa


MŪSU PARTNERI

Daugavpils pilsētas dome DTC Jaunība Triatlon klubs Valsts izglītības satura centrs Daugavpils pilsētas Izglītības pārvalde Orientēšanās klubs "Stiga" Latvijas Sarkanais Krusts Latvijas Sarkanā Krusta Jaunatne
Scooter racing Daugavpils 1188 Lokomotive LIZDA
Daugavpils inovāciju centrs Daugavpils BJC Jaunība Daugavpils BJC Jaunība Daugavpils BJC Jaunība

Aktuāli


BJC Jaunība aktuāli

BJC Jaunība aktuāli
BJC Jaunība aktuāli

Ātrie kontakti

Direktore – 65435787
Grāmatvedība – 65432214
Lietvede – 65435657
Dežurants – 65437370
e-mail: – jauniba@jauniba.lv

Nejauša fotogrāfija

Daugavpils BJC Jaunība

Pēdējās fotogrāfijas

Daugavpils BJC Jaunība