BJC Jaunība

Daugavpils pilsētas
Bērnu un jauniešu centrs "Jaunība"

BJC Jaunība

Klubi

ATKLĀTAIS PASĀKUMS “LIELDIENU GAIDOT’ BRĪVĀ LAIKA KLUBĀ “STARS” [2024-04-04 15:42:05]

Lieldienas ir vieni no nozīmīgākajiem latviešu tautas gadskārtu svētkiem. Šie svētki simbolizē jaunās dzīves sākumu un dabas atmošanos. Lieldienas apvieno reliģiskās un tautas tradīcijas. Mūsu senči ticēja, ka viss, ko viņi darīja Lieldienās, ietekmēja viņu dzīvi visa gada garumā līdz pat nākamajām Lieldienām. Un tāpēc senie latvieši ievēroja dažādas tradīcijas un ticēja rituāla spēkam.

28. martā brīvā laika klubā “STARS” notika atklātais pasākums “Lieldienu gaidot”. Pasākuma mērķis bija pilnveidot esošās zināšanas un izzināt jaunu informāciju par materiālo un nemateriālo kultūras mantojumu: Lieldienu svētku tradīcijām, paražām un radošajām izpausmēm. Pasākuma laikā tika izmantotas dažādas metodes un paņēmieni, lai vispusīgi atklātu un parādītu bērniem un jauniešiem mūsu latviešu tautas Lieldienu tradīciju un rituālu vēsturi. Noskatoties video, no kura bērni uzzināja daudz jauna un interesanta par mūsu senču tradīcijām, bērni atbildēja uz jautājumiem un ar prieku stāstīja par to, kā šie svētki tiek svinēti viņu pašu ģimenēs.

Nākamais pasākuma posms bija spēle “Uzmini Lieldienu tradīciju, kas slēpjas aiz cipariem”, kurā piedalījās trīs komandas. Sacensību gars pārvērta spēli aizraujošajā piedzīvojumā, bērni ar azartu atšifrēja aiz cipariem paslēptos burtus, lai varētu nosaukt tradīciju visātrāk. Rezultātā uzvarēja draudzība, uzdevumu bērni izpildīja gandrīz vienlaicīgi un visi spēles dalībnieki saņēma mazas balvas – šokolādes olas.

Pēc spēles bērni piedalījās radošajā darbnīcā “Lieldienu olas dekorēšana un statīva izgatavošana”. Šoreiz bērni dekorēja olu ar krāsainu mannu, bet statīvu veidoja no papīra rullīšiem un kreppapīra. Bērniem un jauniešiem patika šī neparasta dekorēšanas tehnika, īpaši bērniem ar īpašām vajadzībām, turklāt darbs ar birstošiem materiāliem veicina bērnu kognitīvo attīstību un uzlabo smalko motoriku.

Kustību aktivitāšu pauzes laikā bērni jautri atkārtoja Lieldienu Zaķa kustības, neatkarīgi no vecuma un auguma, visi lēkāja un dejoja, pat arī skolotāji. Pasākuma noslēgumā visiem bija iespēja novērtēt savus sasniegumus un iespaidus. Visiem dalībniekiem bija jāizvēlas viena no krāsainajām papīra olām un jāieliek grozā: zaļā ola – “bija interesanti”, dzeltenā ola – “uzzināju daudz jauna” un sarkanā ola – “bija grūti”.

Pasākuma laikā valdīja īpaša atmosfēra un, pēc bērnu teiktajiem vārdiem, viņi interesanti un lietderīgi pavadīja laiku.

Pateicamies visiem dalībniekiem par aktīvo dalību tik nozīmīgajā pasākumā, kas palīdz stiprināt jaunākās paaudzes nacionālo identitāti un saglabāt mūsu Latvijas kultūras vērtības. Līdz ar Lieldienu svētku iestāšanos mēs gribam novēlēt ikvienam pavasarīgu noskaņu, prieku un gandarījumu.

Informāciju sagatavoja A. Mamajeva, L. Baļe


MŪSU PARTNERI

Daugavpils pilsētas dome DTC Jaunība Triatlon klubs Valsts izglītības satura centrs Daugavpils pilsētas Izglītības pārvalde Orientēšanās klubs "Stiga" Latvijas Sarkanais Krusts Latvijas Sarkanā Krusta Jaunatne
Scooter racing Daugavpils 1188 Lokomotive LIZDA
Daugavpils inovāciju centrs Daugavpils BJC Jaunība Daugavpils BJC Jaunība Daugavpils BJC Jaunība

Aktuāli


BJC Jaunība aktuāli

BJC Jaunība aktuāli
BJC Jaunība aktuāli

Ātrie kontakti

Direktore – 65435787
Grāmatvedība – 65432214
Lietvede – 65435657
Dežurants – 65437370
e-mail: – jauniba@jauniba.lv

Nejauša fotogrāfija

Daugavpils BJC Jaunība

Pēdējās fotogrāfijas

Daugavpils BJC Jaunība